Sindicatul Promedica a luat act de respingerea de catre Senat a OUG nr. 79/2016 din data de 16.01.2017 (document disponibil la: http://www.senat.ro/Legis/PDF/2016/16L630CR.pdf) si isi exprima urmatorul punct de vedere:

Consideram ca atat emiterea, cat si anularea OUG 79/2016 nu au reprezentat o urgenta reala legislativa sau o reala revelatie practica din punct de vedere reformator, privind lucrurile din perspectiva Legii Sanatatii nr. 95/2006. Credem, insa, ca acordarea puterii si deciziei din cele mai importante spitale ale tarii, in mod exclusiv si discriminator, catre UMF-uri, reprezinta o veche si continua problema, un anacronism care franeaza progresul, transparenta si instaurarea minimala a meritocratiei.

In sistemul medical romanesc este nevoie stringenta de acordare a pozitiilor de conducere si coordonare medicilor care dovedesc aptitudini clinice superioare, precum si inclinatii manageriale autentice. In consecinta, militam pentru acordarea de sanse egale de participare la concursurile de sef de sectie tuturor medicilor, indiferent daca lucreaza in sistemul Ministerului Sanatatii sau al Invatamintului si limitarea numarului de mandate pentru aceste pozitii. De asemenea, este imperioasa democratizarea pragmatica a accesului la posturile de manager in baza calitatilor individuale, a experientei si a pregatirii specifice. In mod necesar, trebuie analizate atent si cu spirit practic problemele generate de incompatibilitatile ce trebuie avute in vedere la ocuparea acestor functii.

Sindicatul Promedica solicita Camerei Deputatilor, for decizional in abordarea concluziva a problematicii OUG nr. 79/2016: atentie la vulnerabilitatile reale, intelepciune, echilibru in abordarea proceselor interne ale sistemului, transparenta si analiza pragmatica in modelarea inteligenta a premizelor transformarii graduale si eficiente a sistemului sanitar romanesc.

Sindicatul Promedica considera necesara elaborarea cu celeritate a unei noi si moderne Legi a Sanatatii in Romania, in acord cu realitatile si provocarile prezente ale sistemului (finantare bazata pe nevoi, salarizare adecvata si responsabila, managementul sistemului la toate nivelele, malpraxis, formare profesionala, stoparea exodului medicilor, etc), dar si cu provocarile viitorului imediat. Ne oferim disponibilitatea, experienta si expertiza pentru a fi parteneri in elaborarea acestei Legi a Sanatatii, impreuna cu expertii guvernamentali si parlamentari, ai Colegiului Medicilor, ai organizatiilor sindicale partenere si ai organizatiilor de pacienti.

Sindicatul Promedica militeaza constant pentru instaurarea si apararea normalitatii socio-profesionale in sistemul medical romanesc. Aceasta incepe cu statutul medicului roman; continua cu veniturile acestuia conforme cu valoarea sociala si strategica a medicinei si cu asigurarea starii de sanatate si a propasirii poporului roman; cu respectarea reala a drepturilor fiecarui medic, fara diferente sau discriminari bazate pe apartenenta la o anumita categorie sociala, profesionala sau de alta natura, in spiritul egalitatii de sanse si al eficientei; cu atasamentul declarat pentru spiritul si practica managementului performant si pragmatic si cu atasamentul pentru evolutie continua a sistemului – bazata pe nevoile reale ale tuturor participantilor in sistem, in concordanta cu valorile europene.

Sindicatul Promedica Romania