Sindicatul Medicilor Promedica, ai carui membri sunt neurochirurgii de exceptie ai Spitalului Clinic Colentina Bucuresti, Dr. Ionut Gobej si Dr. Dorin Bica, a luat act cu revolta si protesteaza vehement fata de atitudinea distructiva a managerului Silvi Ifrim, numit si reconfirmat in interimat de Primarul General al Capitalei – care a dus la un adevarat razboi civil in cadrul Spitalului Colentina, finalizata nu doar cu fortarea, practic, a demisiei celor doi neurochirurgi si cu hartuirea si umilirea personalului medical din sectii intregi, dar si cu privarea a sute de pacienti de servicii neurochirurgicale de top. Sindicatul Promedica a fost alaturi de colegii nostri in toata aceasta perioada cu adevarat dificila, plina de confruntari si reglari de conturi, cunoscand foarte bine situatia interna a sectiilor de Neurochirurgie, ATI 1, Dermatologie, Hematologie, etc – unde sunt implicati in mod direct membrii nostri, dar nu numai, pentru ca un spital este un organism aflat in orice moment in relatii interne de interdependenta. Am putut constata deci, pas cu pas, degradarea pina la stopare a proiectelor aflate in derulare ascendenta la numirea si mentinerea chestionabila in functie a managerului Silvi Ifrim.
Promedica considera si subliniaza ca a impinge, prin masuri administrative de rea credinta si printr-un management lipsit de profesionalism si viziune, medicii de calitate ai Romaniei pina in punctul in care singura solutie de supravietuire morala si profesionala sa fie actul disperat al demisiei este un atac la demnitatea si deontologia unui intreg corp medical si, in acelasi timp, un atac la sanatatea cetatenilor Romaniei – care prin astfel de atitudini in mod constant reprobabile – sunt lasati fara cei mai buni medici ai lor, stiut fiind faptul ca medicii sunt cea mai pretioasa resursa a unui sistem de sanatate. Acest ansamblu de regretabile pozitionari ale clasei politice incurajeaza si amplifica exodul, contrar declaratiilor oficiale care se dovedesc in mod redundant goale de continut. Exod care ameninta siguranta nationala si stabilitatea statala a Romaniei, prin erodare interna si anomie a sistemului de sanatate national. Alaturi de furtul fondurilor CNAS, de lipsa medicamentelor si a tehnologiilor medicale contemporane, de umilirea salariala a medicilor si de atatea lipsuri dovedite zilnic in mass-media, alungarea doctorilor capabili de catre un sistem inept si daunator – dar solid construit si autosuficient – constituie actul ultim al asaltului asupra fibrei organice a unei intregi natiuni. Lucru care ar trebui sa se constituie intr-un veritabil si ardent semnal de alarma pentru fiecare cetatean roman care se considera responsabil si paznic al Cetatii.
Astfel incat, solicitam ca, odata cu demisiile regretabile ale celor doi neurochirurgi, sa fie demis de urgenta si managerul Silvi Ifrim, ca modalitate minimalista de exprimare a unui echilibru, de garantare a unei potentiale reveniri la normalitatea atat de necesara unui spital prestigios precum Spitalul Colentina Bucuresti.
Chemam, de asemenea, pe toti medicii membri si nemembri Promedica, sa se alature, in fireasca si deplina solidaritate, colegilor nostri. Sa nu uitam ca fiecare dintre medici poate fi, incepand de azi, in locul lor: adusi la disperare, umiliti si fortati sa demisioneze. Este momentul alcatuirii unei mase critice a vocilor lucide, a constiintelor limpezi si a caracterelor demne.
Solicitam Colegiului Medicilor din Romania exprimarea urgenta a solidaritatii ferme cu medicii romani supusi abuzurilor, discriminarii si umilintelor – ca organism indrituit prin lege cu apararea demnitatii si valorii profesiei medicale.
Sindicatul Medicilor Promedica Romania
Bucuresti, 04.09.2017