Pentru o informare rapida folositi Promedica Telegram Channel

04.09.2017

Comunicat al Sindicatului Promedica cu privire la demisiile regretabile ale neurochirurgilor Dr. Ionut Gobej si Dr. Dorin Bica, membri Promedica

14.04.2017

Comunicat de presa al Sindicatului Promedica privind Proiectul Legii-Cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice

06.04.2017

Comunicat privind violenta pacientilor asupra medicilor

17.02.2017

Comunicat privind conflictul de munca de la Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti

18.01.2017

Comunicat privind OUG nr. 79/2016

06.12.2016

Comunicat privind modificarea OMS 870

Sindicatul medicilor ”ProMedica” și Uniunea Sindicală ”Alianța Medicilor”, afiliate Federației Sindicale ”Hipocrat” anunță că au luat la
cunoștință despre modificările la Ordinul Ministrului Sănătății nr. 870/2004 și referatul de aprobare a acestor modificări și consideră că revendicările medicilor au fost rezolvate doar parțial. Vezi textul propus de minister http://ms.gov.ro/documente/OMS%20870_1255_2567.pdf

Sindicatele medicilor cer respectarea Codului Muncii și militează în continuare pentru remunerarea medicilor rezidenți pentru gărzile
efectuate în afara normei de bază, în orice an de pregătire ar fi, emiterea de norme de aplicare realiste, eliminarea presiunii exercitate de managerii spitalelor asupra medicilor și reglementarea gărzilor la domiciliu în mod coerent și fără echivoc.

De asemenea, Sindicatul ”ProMedica”, Uniunea Sindicală ”Alianța Medicilor” și Federația Sindicală ”Hipocrat” cer Ministerului Sănătății ca medicilor angajați cu jumătate de normă, angrenați în activități didactice, să nu le fie impuse condiții ce nu respectă contractul individual de muncă.

Sindicatele medicilor au obținut prin acest Ordin, în urma protestelor organizate în ultimele luni, flexibilizarea programului de lucru, recunoașterea orelor suplimentare, atunci când medicii muncesc peste program pentru a îngriji pacienții, repaus după gardă și posibilitatea ca medicul să nu rămână a doua zi, după gardă, în spital.

Aceste rezultate au fost obținute după ce, în urmă cu câteva luni, Ministerul Sănătății a recunoscut, în urma acțiunilor sindicale ale medicilor, ca orele de muncă, din timpul gărzilor, să fie recunoscute ca vechime în muncă și experiență profesională, să fie remunerate corespunzător și să fie efectuate în urma semnării unui contract suplimentar de muncă.

Sindicatul Medicilor ”ProMedica”, Uniunea Sindicală ”Alianța Medicilor”, împreună cu Federația Sindicală ”Hipocrat”, structurile sindicale reprezentative pentru medicii din România, cu sprijinul Colegiului Medicilor Alba și a celorlalte organizații sindicale din sistemul sanitar, au susținut, inclusiv la dezbatarea publică organizată de Ministerul Sănătății în 22 septembrie, respectarea drepturilor pentru medicii care asigură gărzi, adică recunoașterea orelor de gardă ca vechime în muncă și experiență profesională, remunerația în conformitate cu salariul de bază actual, nu cel de acum șapte ani, precum și un program flexibil după efectuarea gărzilor.

Sindicatul Medicilor ”Promedica”, Uniunea Sindicală ”Alianța Medicilor” și Federația Hipocrat cer ca medicii să fie respectați pentru munca pe care o depun cu dedicație, spitale decente în care sa-și poată desfășura această muncă și unde pacientul să fie tratat la standarde europene, precum și un sistem medical reformat si eficient, au anunțat Sindicatul Promedica (sindicatpromedica.ro) și
Uniunea Sindicala a Medicilor „Alianta Medicilor” Romania (aliantamedicilor.ro)

14.11.2016

Anuntam infiintarea Uniunii Sindicale a Medicilor ”Alianța Medicilor” – eveniment cheie al miscarii sindicale medicale din Romania.

 

12.10.2016

IN ATENTIA MEMBRILOR PROMEDICA

Va informam ca in data de 11.10.2016 reprezentanții Federației Hipocrat si PROMEDICA  au avut o întâlnire cu Ministerul Sanatatii.In urma negocierilor efectuate reprezentanții Ministerului Sănătății au asigurat pe sindicaliștii Federatiei Hipocrat si PROMEDICA faptul ca modificarile solicitate privind  Ordinului nr. 870 pentru aprobarea regulamentului privind timpul de munca, organizarea și efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar este în ultimele etape de lucru și, în cel mai scurt timp, noua forma a ordinului va fi publicata în Monitorul Oficial.

 De altfel, delegația Federației Sindicale Hipocrat si PROMEDICA au discutat cu Ministerul Sănătății cautărea unor soluții astfel încât motivarea personalului care lucrează în sectorul sanitar (prin mijloace financiare sau prin reașezarea statutului personalului din sectorul sanitar în societate) să fie în concordantă cu importanța si complexitatea activității pe care aceștia o depun.

Va multumim ca ne sunteti alaturi si numai impreuna putem restabili importanta sociala a profesiunii de MEDIC.

In speranta unei colaborari pe viitor,
Cu consideratie,

Sindicatul Medicilor PROMEDICA

    Presedinte Dr.Eleodor Carstoiu

06.10.2016

Scrisoare Deschisa Ministrului Sanatatii, Dl. Vlad Voiculescu

Către Ministerul Sănătății 05 0ctombrie 2016

În atenția Domnului Ministru Vlad Voiculescu,

Sindicatul Medicilor Promedica dorește să vă transmită prin această scrisoare deschisă, atât dumneavoastră personal –în calitate de Ministru al Sănătății, cât și tuturor decidenților de pe scena executivă şi legislativă a României, că o mulțime de așteptări legate de sintagma “Sănătatea – Prioritate națională” au rămas nerezolvate.
NOI, medicii români am așteptat o schimbare radicală, atât în ceea ce priveşte statutul nostru într-o țară lovită de tragedia națională de la Colectiv, cât și în ceea ce privește dreptul pacientului la asistență medicală, garantat de stat.
V-am solicitat în numeroase rânduri să organizați întâlniri în care să fie dezbătute problemele sistemului medical, pe care poate spuneți chiar că le-ati organizat , dar nu cu medicii. Poate cu alții, care se pricep la medicină, dar nu cu practicienii. De fapt, practicienii sunt oameni obositi, depășiți de situatie pentru că lucrează în continuare 31 de ore fără întrerupere și umiliţi în ultimele două luni cu contracte care reglementează CE? Ce aţi vrut dumneavoastră, domnule Ministru, ce le-ati recomandat managerilor – să ne plătească mai prost ca până atunci.
Am sperat că situația se va îmbunătăți, că vom avea condiții de muncă, echipament, acces la informație de specialitate, că ne veți oferi rectificări legislative care să corecteze tot ce nu a fost aplicat corect sau forțat. Am sperat că veti sparge monopolul Ministerului Sănătății asupra vieţii private a medicilor Acțiunea de modificare a Ordinului 870/2004 pare să fi eșuat lamentabil, fapt dovedit de întârzierea apariției modificărilor. Consecința neasumării acestor modificări este strâns legată de faptul că mulți medici nu mai doresc să mai facă gărzi în afara normei de bază.
Am așteptat o schimbare radicală, dar strategia dumneavoastră a fost orientată intr-o altă direcție, aceea de a arăta opiniei publice că eroii (calomniați) care vor asigura continuitatea activității medicale prin serviciul de gardă, sa fie insultați public pentru că nu se mulțumesc cu sumele prezentate.
Deciziile luate împotriva medicilor sunt decizii luate împotriva pacienților.
După 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulată duce la scăderea calității actului medical, cu punerea în pericol a vietii pacienților, cât și a medicilor, in egală măsură. În plus există situații în care un medic ajunge să efectueze chiar şi mai mult de 7 gărzi lunar, pentru a acoperi deficitul de personal şi a asigura un act medical continuu.
Am sperat că începând cu data de 1 octombrie 2016 vom putea ajunge la un consens în ceea ce priveste flexibilitatea programului, astfel încât să putem să ne realizăm norma de bază dar și pentru acoperirea normelor de muncă vacante, generate de vidul de specialiști. Acum constatăm cu mâhnire că nu ați intenționat să reglementați acest lucru și continuați să vă faceți că nu vedeți că noi ne confruntăm cu aceleași probleme.
Vă imaginați cumva, că o să continuăm să muncim forțat, independent de voința noastră, atât cât reușește un angajator să ne pună pe grafic???
Cu toată disponibilitatea arătată de noi în ultimele luni, vă informăm că revendicările noastre sunt departe de a fi rezolvate.
Pe fondul acestor nemulțumiri Sindicatul Promedica a solicitat Federaţiei Hipocrat din România, la care este afiliată, demararea acţiunilor sindicale care vor începe cu purtarea banderolei albastre, în semn de protest, pe parcursul saptămanii 10 – 14 octombrie2016 . Vă asiguram că vom continua demersurile pentru a ne îmbunătăţi condiţiile în care ne practicăm meseria. Sperăm că înţelegeţi importanţa şi urgenţa măsurilor care trebuie luate şi aşteptăm un răspuns la cererile noastre.

Sindicatul Promedica Romania

05.10.2016

COMUNICAT DE PRESĂ: Federația Sindicală Hipocrat face publica intentia

          demararii actiunilor sindicale

 

Ca urmare a nemultumirilor sesizate de diferitele categorii profesionale, reprezentative in cadrul Federatiei Hipocrat, pe fondul unor neconcordanţe legislative, dublate de  intarzierea sau neasumarea unor decizii rectificative,  Federația Sindicală Hipocrat din România cere autorităților statului:

  • emiterea de  urgență a modificărilor Ordinului Ministrului Sănătății 870/2004, în vederea corelării cu O.U.G. 20/2016 şi identificarea soluțiilor reale de motivare a medicilor care urmează să acopere normele de muncă vacante, generate de vidul de specialiști pe diverse specialități medicale, chirurgicale sau de urgență;
  • crearea unui cadru legal pentru admiterea în învăţământul superior a asistenţilor medicali cu studii medii şi vechime în specialitate, în vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel naţional şi totodată pentru respectarea standardelor și curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare;
  • o salarizarea unitară a personalului medical, în orice sector de activitate în care se asigură act medical, o salarizare corespunzătoare a personalului T.E.S.A. și a funcționarilor publici din cadrul Direcțiilor de Sanătate Publică,  în concordanță cu salarizarea din sectorul de activitate Sanătate;
  • acordarea sporurilor pentru condiții deosebite de muncă la salariile actuale, și nu la cele din anul 2009;
  • acordarea tichetelor de vacanță si de masă pentru toți salariații din sistemul de sănătate și asistență socială;
  • finanțarea corespunzătoare a sistemului de sănătate românesc, în vederea angajării de personal pentru acoperirea deficitului de personal și stopării migrației, precum și pentru îmbunătățirea satisfacției pacienților și asigurării resurselor necesare pentru servicii de calitate.

Sistemul sanitar din România este bulversat din punct de vedere social, ca urmare a faptului că, pentru o parte a salariaților, nu s-au eliminat inechitățile şi discriminările legate de performanța  profesională și nici cele aferente salarizării. Federația Sindicală Hipocrat din România salută campania demarată de Federația Sanitas din România.

În următoarea perioadă, Federația Sindicală Hipocrat din România va face public un calendar de acțiuni revendicative în cadrul căruia va evidenția importanța socială a categoriilor profesionale pe care le reprezintă, în contextul muncii forțate și nereglementate și în contextul eșuării inițiativelor lamentabile de identificare a unei strategii naționale pentru SĂNĂTATE. Măsura face parte din campania „Primavara Medicala”, iniţiată de Federația Sindicală Hipocrat din România, formaţiune care rămâne astfel consecventă apărării drepturilor și intereselor membrilor de sindicat din sistemul public de sănătate și asistență socială, precum si ale pacientilor.
Cu respect,

Ion Cotojman,

preşedintele Federației Sindicale Hipocrat din România

 

COMUNICAT AL FEDERAȚIEI HIPOCRAT ROMÂNIA ȘI AL SINDICATULUI PROMEDICA

Referitor la negocierile privind OMS 870/2004 din 02.09.2016

Am participat ieri, 2 septembrie 2016, de la ora 14.00, la întâlnirea la care reprezentanții Ministerului Sănătății au invitat federațiile sindicale din sănătate pentru discuțiile legate de modificarea OMS 870/2004. Au fost prezenți reprezentanți ai federațiilor Hipocrat, Sanitas, Solidaritatea Sanitară.

Echipa Federației Hipocrat a fost alcătuită din Silvia Spiridon – președinte executiv, Corina Ionașcu – secretar federal și singurii medici din partea Sindicatelor, Dr. Catrinel Iliescu si  Dr. Marian Stamate (Promedica), din poziția de medici care facem gărzi și putem să argumentăm și să detaliem problemele pe care le avem în activitatea noastră.

Din partea Guvernului au participat domnii miniștri Vlad Voiculescu (MS) și Dragoș Pîslaru (MM), secretarul de stat Marius Ungureanu (MS), Laurențiu Colintineanu (MS) și dl. Director Călin Alexandru  (MAI), d-na Doina Tănase (MS) și alții.

Concluziile zilei de ieri 2 septembrie 2016 ne pun pe gânduri. Nu am reușit să abordăm mai mult de 1 articol din vestitul OMS 870/2004 (articolul 5).

Salutăm disponibilitatea partenerilor guvernamentali spre dezbateri sperăm constructive în mod real și astfel să transformăm viziunea noastră în posibilitatea de a progresa și îmbunătăți condițiile de muncă și veniturile medicilor. Problemele sunt însă multe, este limpede. Dificil să fie clarificate, insa, în condițiile în care propunerile Ministerului Sănătății sunt făcute de oameni care nu cunosc în mod intrinsec realitatea gărzilor din spitale și nici nu realizează cu adevărat în ce condiții muncesc medicii României sau (de exemplu) susțin că în timpul programului de lucru este nevoie de minimum doi medici chirurgi pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale, în timp ce în timpul gărzii ar fi suficient unul singur.

Eforturile noastre din timpul negocierilor au vizat eliminarea prevederilor ce ar putea permite sau genera abuzuri din partea administrațiilor spitalicesti. Medicii români muncesc mult deși, în aparență, impresia conducerii Ministerului Sănătății este de scepticism în această privință. Ne dorim să putem dispune de timpul nostru liber. Este necesar ca managerii să organizeze activitatea și să suplimenteze personalul acolo unde este nevoie, în loc de a pune presiune și a hiperutiliza personalul existent la acest moment. Este imperios necesar să avem  la dispoziție investigațiile, medicamentele și instrumentele necesare practicării medicinei la standarde moderne europene.

Dialogul de ieri a început și s-a concentrat masiv pe articolul 5, legat de timpul liber de după gardă și prevenirea abuzurilor managerilor asupra medicilor care fac gărzi. Ministrul Sănătății a subliniat importanța medicului, dar și a pacientului care își dorește un medic odihnit pentru a-l trata. Un timp important a fost alocat dezbaterii problemei ce vizează permisiunea de a profesa în sfera medicală în alt loc de muncă (public sau privat) în cele 24 de ore libere de după efectuarea gărzii. Poziția MS a fost că medicul nu are voie să presteze nici un fel de activitate profesională în sfera medicală, în timp ce toate sindicatele au optat și militat pentru dreptul de a desfășura activitate profesională la liberă alegere  în perioada rămasă liberă de după ora echivalentă finalizării programului unei zile normale în spital.

S-a discutat mult despre unitățile în care sunt puțini medici și despre necesitatea de a avea mai multe metode prin care se pot încuraja medicii să profeseze și in regiunile defavorizate. Medicului trebuie însă să i se recunoască valoarea muncii și a poziției sale în societate. Sindicatul Promedica a avansat soluții practice către Ministrul Sănătății privind rezolvarea crizei de medici din zone defavorizate în ansamblul acordării asistenței medicale sau cu deficit doar pe anumite specialități medicale (ex. Tulcea): încurajarea managerilor de a încheia contracte de prestări servicii cu medicii și stabilirea unui sistem de rotire periodică (1-maximum 2 luni) în zonele cu deficit de medici a celor deja existenți în alte zone, în condiții de finanțare superioară plus cazare și transport asigurate.

S-a discutat, de asemenea, din nou, despre salarizarea orelor de gardă în afara normei de bază de la 1 august 2016, am prezentat din nou situația legată de incertitudinea datelor contractelor individuale de muncă cu timp parțial prezentând responsabililor guvernamentali situația discriminatorie prezentă la nivelul țării: există deja șase spitale în care plata gărzilor se face la tarifele pe 2016 începând cu 01.08.2016, la tarife maximale; există, de asemenea, un număr de aproximativ 30% (datele partenerilor de negocieri) dintre spitalele țării care încă nu au prezentat medicilor CIM TP-urile.

S-a stabilit de comun acord că sunt în mod obligatoriu necesare întâlniri suplimentare. Vom solicita, începând cu 05.09.2016, Ministerului Sănătății stabilirea unui calendar comun pentru următoarele întâlniri pentru consultarea membrilor Federației Hipocrat și finalizarea modificărilor aduse OMS 870/2004.

Silvia Spiridon – Președinte Executiv Federația Hipocrat

Corina Ionașcu – Secretar federal

Dr. Catrinel Iliescu –  Sindicatul Promedica

Dr. Marian Stamate – Coordonator grupă sindicală București -Sindicatul Promedica

Comunicat al Sindicatului Promedica privitor la situatia existenta la SCU Floreasca din data de 31.08.2016

01.09.2016

Am urmarit cu interes real intregul film al zilei de 31.08.2016 in care 17 medici urgentisti ai Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca au demisionat, din cauza conflictului cu managerul interimar al unitatii sanitare. Un conflict finalizat cu demisia managerului. Vom face cateva consideratii succinte:

  • Devine evidenta necesitatea coagularii miscarii medicilor intr-o miscare dedicata, coerenta, unitara, vizibila si, pe cale de consecinta, puternica – pentru a obtine, negocia, media orice neregula, nemultumire, conflict sau abuz ale caror victime sunt medicii; este ceea ce isi propune zi de zi Sindicatul Promedica, un sindicat al medicilor.
  • A devenit evidenta forta uriasa de care dispun medicii, atunci cind sunt uniti: daca doar la demisia a 17 medici s-a cutremurat tara, Ministerul Sanatatii ar trebui sa isi puna intrebari pragmatice despre cum vor arata lucrurile atunci cind isi vor depune demisiile 27 sau 37 sau poate 1017?! Sindicatul Promedica militeaza constant pentru unitate constienta de sine, demnitate personala si a profesiei si pentru recastigarea locului cuvenit de drept in societate al profesiei medicale – valori perene pentru care merita sa luptam.
  • La fel de evidenta a fost si este fragilitatea managerilor (si a administratiei sanitare in general) care nu isi respecta colegii,care uita de unde au plecat, care isi uita adevarata menire. In urma cu doar cateva zile Sindicatul Promedica impreuna cu Alianta Medicilor semnalau si condamnau presiunile la care erau supusi medicii SCU Floreasca Bucuresti in domeniul semnarii contractelor CIM TP pentru garzile suplimentare si refuzul de a plati aceste garzi conform legislatiei in vigoare in anul 2016 de catre acelasi manager, azi demisionar. Consideram ca este o lectie pentru toti managerii care se opun instituirii normalitatii legale si morale. Viata se dovedeste uneori a fi mai complexa decat orice asteptare.
  • Credem cu tarie in virtutile dialogului onest cu orice pret, avand drept tinta reconstructia evolutiva a sistemului sanitar romanesc in toate segmentele sale ca element primordial al unui stat puternic si stabil, insa avand permanent in vizor cele doua elemente sine qua non ale luptei noastre: recastigarea unei demnitati reale si imuabile a profesiei de medic si grija nedisimulata pentru sanatatea si viata pacientilor nostri.

Sindicatul Promedica

Presedinte,

Dr. Eleodor Carstoiu

Reprezentanti Promedica Bucuresti,

Dr. Marian Stamate

Dr. Catrinel Iliescu

25.08.2016

In ce priveste reincadrarea salariala conform OUG 20/2016 si emiterea de acte aditionale la CIM de baza, va recomandam sa studiati urmatorul punct de vedere si sa il comunicati,daca veti considera oportun, serviciilor RUNOS din spitalele Dvs.:

Având în vedere că începând cu 01 august 2016, Ordonanţa de urgenţă nr. 20/2016 modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal bugetare, facem următoarele precizări:

1.  În conformitate cu prevederile art. 17, al 5 din Codul Muncii republicat, la reîncadrarea salarială conform OUG 20/2016 nu se încheie acte adiţionale.

“(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege. “
2. Art. 1 alin. 2 din OUG 57/2015, prevede faptul că sporurile se menţin la nivelul acordat în luna decembrie 2015.
“(2) În anul 2016, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizaţia lunară brută de încadrare, se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice  pentru luna decembrie 2015, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.”
În concluzie, OUG 20/2016 a modificat doar salariile de bază, nu şi sporurile, iar noul salariu va fi comunicat în scris fiecărui salariat, nu se va încheia act adiţional.

Comunicate si opinii Promedica/Hipocrat:

09.08.2016 – FS Hipocrat

Ca urmare a situațiilor controversate ce au apărut în spitalele din România privitor la întocmirea contractelor de muncă cu timp parțial pentru gărzile suplimentare ale medicilor, contracte reglementate expres prin Ordonanța de Urgență nr.20/ 2016 pentru modificarea și completarea OUG nr.57/2015, în încercarea de a evita disputele la locul de muncă și discriminarea, vă rugăm să ne comunicați un punct de vedere privind salariul de baza potrivit caruia se incheie Contractul Individual de Munca cu timp partial al medicilor care efectuează gărzile și urmează să semneze un astfel de contract.
Solicitarea noastră vine pe fondul unor discrepanțe în interpretarea și aplicarea legii, atât a legislației generale care reglementează în detaliu contractul individual de muncă cu timp parțial (dispozițiile art.103-107 din Legea 53/2003 actualizată ) dar și recentelor norme speciale cuprinse în OUG nr.20/2016 la la alineatul (6) al articolului 3^2 nou introdus.
În același articol Ordonanța 20/2016 stabilește, la alin.(2) că începând cu luna august 2016, are loc reîncadrarea personalului medical, potrivit Anexei 1 a aceluiași act normativ și conform dispozițiilor art.106 din Codul muncii ”drepturile salariariale ale salariatului încadrat cu contract de muncă cu timp parțial se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru”, iar ”salariatul comparabil este salariatul cu normă întreagă din aceeași unitate”( art.104 alin.(3) Codul muncii).

09.08.2016 – FS Hipocrat

COMUNICAT DE PRESA

Medicii NU RENUNTA la clarificarea problemelor aparute in ultima perioada referitoare la timpul de lucru si la formularea unitara a termenilor care definesc Contractul Individual de Munca cu timp partial.

Declaratiile publice ale reprezentantilor Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii, precum si „ Declaratia comuna” – rezumat al unor discutii de dialog social, nu ne permit sa ne incurajam colegii sa semneze contractele de munca cu timp partial, care din punct de vedere juridic, nu sunt tocmai oneste.

Intalnirea de ieri de la Minsiterul Sanatatii a fost o simpla sedinta de dialog social, la finalul careia am semnat o „ Declatie comuna” si nu un ACORD intre parti (conform Legii 62/2011). Consideram, ca s-a incercat manipularea reprezentantilor sindicali in vederea aplanarii situatiei tensionate cu privire la asigurarea continuitatii activitatii medicale.

Am sustinut ca noi, medici din Promedica și Hipocrat nu incurajam întreruperea continuității în gardă, însă nu suntem de acord cu interpretarea juridică a tarifului orar pentru garda suplimentară. Ne-am pronuntat că vom fi consecvenți principiului anterior anunțat, de a nu semna contractul pentru garzi acum, dacă forma care se va propune de către spitale va fi cea cu tariful din 2009, dar vom onora gărzile suplimentare, conform graficului stabilit.

Discuțiile trebuie să continue, întrucât în fapt, OMS 870/2004 este cel care reglementează programul de lucru în general și organizarea activității de gardă în spitale.

Sindicatul Promedica si alte sindicate ale medicilor din Federatia Hipocrat fac apel la toate organizatiile care doresc sa ni se alature, sa nu accepte prelungirea pana la 01 octombrie a termenului propus privind acordarea tarifului orar al garzilor efectuate in afara normei de baza la salariului din 2009, el fiind prevazut de OUG 20/2016.

 

09.08.2016 – Promedica

Pentru cei care doresc să afle cum a decurs întâlnirea de ieri (08.08.2016) de la minister:

Informare despre întâlnirea din data de 8 august 2016, începută la ora 16.45, la Ministerul Sănătății.

Anunțul acestei întâlniri a fost făcut în data de 8 august, în cursul dimineții, pentru ora 16.30.
Obiectivul pe care l-am înțeles fiind cel legat de discuțiile pe modificarea OMS 870/2004.
Participanți: Dl Ministru Vlad Voiculescu, dl Ministru Dragoș Pâslaru, dna Ministru Secretar de Stat Mmonica Althamer, dl Laurențiu Colintineanu, dl dr Ungureanu, reprezentanți ai Sanitas, reprezentanți ai Solidarității, reprezentanți ai Federației Hipocrat.
Medici prezenți din partea sindicatelor în sală au fost (alfabetic): Dr. Eleodor Cârstoiu (Hipocrat), Dr Florin Chirculescu (Solidaritatea Sanitară), Dr Cătălin Dudu (Hipocrat), Dr Catrinel Iliescu (Hipocrat).
Discuțiile au început de fapt și s-au concentrat pe dorința reprezentanților MS și MM de a semna un document numit “Acord”, pe care îl atașăm. Acest document ne-a fost prezentat în acel moment. La fel au afirmat și cei din Sanitas.
Acest “Acord” a fost creat de reprezentanții Solidarității Sanitare, care au afirmat că l-au trimis la ora 11.00. MS a afirmat că a luat cunoștință despre acest document la ora 14.00. Dl dr Chirculescu a afirmat în cursul discuției că membrii dânsului de sindicat au fost informați despre acord, despre a semna contractele pentru gărzi suplimentare și de a completa liniile de gardă, și aceștia, cităm, “au fost de acord”.
Atât Dr Cârstoiu cât și cei de la Sanitas nu au fost de acord de a semna un asemenea acord, mai ales datorită articolului 15.
Acest acord relua de fapt ceea ce a fost deja comunicat de către Ministerul Sănătății sâmbătă 6 august, la ora 17.21, prin infogramă și publicat pe site MS, comunicare asumată de Guvernul României (vă rugăm citiți) și discuta despre un OMS (870) care urmează a fi modificat, dar nu îl avem încă – deci rostul său era mai mult orientat către art 15, în care semnatarii ar fi consimțit la stingerea fără echivoc a oricărei discuții (conflict).
De asemenea participanții la discuții (EC, CD, CI) au discutat din nou, intens, despre faptul că gărzile suplimentare sunt făcute de către medici în plus față de norma de bază, din timpul liber alocat lor și familiilor lor, cu o plată care în ultimii ani a ajuns la un nivel de cel puțin 2 ori mai mic în comparație cu plata în timpul normei de muncă, deși noi practic continuăm activitatea din timpul zilei, diferență care se va accentua în condițiile OUG 20/2016 dacă nu se va aplica și gărzilor suplimentare.
Dl Ministru Pâslaru a afirmat că interpretarea juriștilor din MM ale legilor care reglementează plata gărzilor suplimentare cu începere de la 1 august 2016 estediferită de a celor cu care ne-am sfătuit noi și că deci din punctul dânșilor de vedere nu se poate aplica în acest moment tariful din salariul de baza 2016 ci doar 2009, și că OUG pe care le vor emite vor reglementa clar modalitatea de calcul, astfel încât de la 1 octombrie să se poată aplica tariful 2016, dar că avem dreptul să contestăm în justiție aceste poziții. Noi nu avem cum să combatem aceste afirmații, care vin de la nivelul Ministerului Muncii, cu asumarea poziției lor în acest moment.
În aceste condiții a fost convenit textul declarației și ulterior semnat (atașat).
Am menționat că noi, medici din Promedica și Hipocrat nu am susținut întreruperea continuității în gardă însă nu suntem de acord cu interpretarea juridică a MM a tarifului orar pentru garda suplimentară. Am afirmat că cel puțin noi vom fi consecvenți principiului anterior anunțat, de a nu semna contractul pentru garzi acum, dacă forma care se va propune de către Spitale va fi cea cu tariful din 2009, dar vom onora gărzile suplimentare, conform graficului stabilit, desigur supunându-ne astfel și posibilității ca în cazul unui eveniment să nu putem fi acoperiți de polița de malpraxis și de asemenea să nu fim plătiți pentru aceste gărzi suplimentare.
Încurajăm colegii noștri să efectueze gărzile suplimentare din luna august, pentru că ele au fost deja stabilite și lista gărzilor a fost aprobată de Spitale iari ordinul 870/2004 nu a fost încă modificat.
Decizia colegilor noștri nu poate fi decât individuală privind semnarea contractelor individuale de muncă cu timp parțial pentru gărzi suplimentare – propunem celor ce vor alege să semneze să o facă pe durată limitată – 2 luni, și să semneze cu obiecțiuni privind tariful orar al gărzilor suplimentare.
Federația Hipocrat va depune azi la MS o înaintare despre temeiul juridic al calculării în CIM TP pentru gărzi suplimentare al sumelor cuvenite medicilor pentru activitatea din garda suplimentară.
Discuțiile trebuie să continue întrucât în fapt OMS 870 este cel care reglementează programul de lucru în general și organizarea activității de gardă în spitale, însă Guvernul României pare decis să aducă plata gărzilor suplimentare la salariul de bază din 2016. Domnii Miniștri au afirmat că sporul de gardă pentru garda suplimentară ar trebui să fie mai mare (spre limita superioară a intevalului) în specialitățile în are gărzile sunt mai solicitante și că sporul pentru orele de noapte va fi aplicat gărzii din norma de bază.
Toate acestea sunt, spunem noi, pași înainte, la care mișcarea Primăvara medicală a Federației Hipocrat și a AM a contribuit semnificativ.
Ne dorim ca aceste măsuri pentru modernizarea sistemului medical să continue, atât pentru pacienți și personalul medical din spitalele, policlinicile și cabinetele medicale din România.
Dr Eleodor Cârstoiu – președinte al sindicatului Promedica, vicepreședinte Federația Hipocrat
Dr Cătălin Dudu – vicepreședinte Federația Hipocrat
Dr Catrinel Iliescu – membru al sindicatului Promedica si al AM

08.08.2016

Toți membrii de sindicat sunt rugați să trimită această notificare la spitalele plătitoare. Sunt expediate si pe mailul fiecărui membru sindical:

FEDERAȚIA HIPOCRAT
SINDICATUL MEDICILOR ” PROMEDICA”
Sediul: Str.Tabaci nr.1, Craiova, Dolj
C.I.F : 21091745
e-mail: sindicatulpromedica@gmail.com
C Ă T R E

SPITALUL CLNIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ
Craiova, Str.Tabaci nr.1
Tel. 0251-502200, Fax : 0251-534523
E-mail : scjuc.craiova@gmail.com/scjuc.srunos@gmail.com

În scopul derulării în bune condiții a activității medicilor angajați ai unității dumneavoastră, membrii în sindicatul ”PROMEDICA”, vă notificăm asupra condițiilor legale în care contractele de muncă cu timp parțial urmează a fi întocmite, încălcarea oricărei dispoziții generale ori speciale în vigoare conducând la nulitatea clauzelor ce nesocotesc legea, conform alin.(4) al art.57 C.muncii.
Astfel, contractul individual de muncă cu timp parțial va fi încheiat conform dispozițiilor art.103-107 din Legea 53/2003 actualizată și OUG nr.20/2016.
Contractul individual de muncă cu timp parțial ce are ca obiect gărzile suplimentare ale medicilor din România este reglementat expres prin Ordonanța de Urgență nr.20/ 2016 pentru modificarea și completarea OUG nr.57/2015, la alineatul (6) al articolului 3^2 nou introdus.
În același articol Ordonanța 20/2016 stabilește, la alin.(2) că începând cu luna august 2016, are loc reîncadrarea personalului medical, potrivit Anexei 1 a aceluiași act normativ.
Astfel, salariul sub care este reîncadrat salariatul-medic de la 1 august 2016 va reprezenta și nivelul salariului sub care va efectua munca suplimentară același angajat sau altul ce se regăsește în funcția, gradele și vechimea celui angajat al unității dumnravoastră.
În plus, alin.(7) al art.3^2 din OUG 20/2016, în vigoare de la 1 august 2016, oferă managerilor de spitale și sursa financiară necesară asigurării plăților orelor suplimentare de gardă.
Pentru aceste motive apreciem că există temeiuri suficiente să procedați la întocmirea contractelor de muncă cu timp parțial în conformitate cu dispozițiile exprese ale OUG20/2016 și Codului muncii, astfel încât activitatea în cadrul spitalului să nu fie afectată de neînțelegerile pricinuite de o situație tranzitorie ca aceasta.
În aceeași ordine de idei, vă invităm la dialog și semnalăm disponibilitatea noastră legală și personală în privința alcătuirii Regulamentelor interne pentru activitatea de gardă și Fișei postului aferentă acestor activități suplimentare, precum și asistența membrilor sindicatului la semnarea și comunicarea contractelor și fișelor postului.

SINDICATUL MEDICILOR ” PROMEDICA”
Președinte,
Dr.Eleodor Cârstoiu
Craiova, 08.08.2016

 

07.08.2016

LEGE SI ORDINE
Ca si acum 6 luni cerem doar respectarea legilor in vigoare. Noile contracte cu timp partial de lucru trebuiesc intocmite conform Codului Muncii , plata orelor de garda este reglementata de legea 284 /2010, salariul de incadrare fiind cel stabilit prin OUG nr. 20 /2016, iar cuantumul sporurilor este stabilit de OUG nr. 57 /2015. Aceasta problema a fost dezbatuta si cu avocatul Promedica in ultimele zile , a fost discutata si cu conducerea spitalelor, care au acceptat-o ca principiu, care au discutat-o atat in interiorul lor cat si cu casele de avocatura cu care au contract si s-a acceptat ca este solutia LEGALA.
Incepand de maine dimineata Federatia Hipocrat , sindicatul Promedica vor cere un punct de vedere atat Ministerului Sanatati cat si Ministerului Muncii si vom informa toate conducerile spitalelor unde avem membrii despre prevederile legale enumerate mai sus Vom preciza ca, daca s-au incheiat CIM cu alte prevederi decat cele legale, vom sfatui membrii si nemembrii de sindicat sa le atace in instanta avand sprijinul nostru neconditionat. Ne este greu sa intelegem pozitia MS, care prin circulare interne si prin anunturi in media incearca sa induca in public posibilitatea ca niste prevederi legale pot fi negociate de cineva.
Aceste contracte de munca se incheie in mod individual de fiecare dintre dumneavoastra si nu trebuie semnate in graba. Va solicitam sa le supuneti atentiei organizatiei sindicale din care faceti parte, sau unui avocat, pentru a nu semna contracte nelegale sau cu clauze abuzive.
NUMAI IMPREUNA VOM INVINGE